## Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Value Added Tax

APlusTopper.com provides step by step solutions for Selina Concise ICSE Solutions for Class 10 Mathematics Chapter 1 Value Added Tax. You can download the Selina Concise Mathematics ICSE Solutions for Class 10 with Free PDF download option. Selina Publishers Concise Mathematics for Class 10 ICSE Solutions all questions are solved and explained by expert mathematic teachers as per ICSE board guidelines.

Download Formulae Handbook For ICSE Class 9 and 10

ICSE SolutionsSelina ICSE Solutions

**Selina ICSE Solutions for Class 10 Maths Chapter 1 Value Added Tax**

**Exercise 1(A)**

**Question 1.**

Rajat purchases a wrist-watch costing ₹ 540. The rate of sales tax is 8%. Find the total amount paid by Rajat for the watch.

**Solution:**

Sale price of watch = ₹ 540

Rate of sales tax = 8%

Total amount paid by Rajat = ₹ 540 + 8% of ₹ 540

= ₹ 540 + × 540

= ₹ 540 + ₹ 43.20

= ₹ 583.20

**Question 2.**

Ramesh paid ₹ 345.60 as sales tax on a purchase of ₹ 3,840. Find the rate of sales tax.

**Solution:**

Sale price = ₹ 3,840

Sales tax paid = ₹ 345.60

**Question 3.**

The price of a washing machine, inclusive of sales tax is ₹ 13,530/-. If the sales tax is 10%, find its basic cost price.

**Solution:**

Selling price of washing machine = ₹ 13,530

Rate of sales tax = 7%

**Question 4.**

Sarita purchases biscuits costing ₹ 158 on which the rate of sales tax is 6%. She also purchases some cosmetic goods costing ₹ 354 on which the rate of sales tax is 9%. Find the total amount to be paid by Sarita.

**Solution:**

Sale price of biscuits = ₹ 158

Rate of sales tax on biscuits= 6%

Amount paid for biscuits= ₹ 158 + 6% of ₹ 158

= ₹ 158 + × 158

= ₹ 158 + ₹ 9.48

= ₹ 167.48

Sale price of cosmetic goods = ₹ 354

Rate of sales tax= 9%

Amount paid for cosmetic goods = ₹ 354 + 9% of ₹ 354

= ₹ 354 + × 354

= ₹ 354 + ₹ 31.86

= ₹ 385.86

Total amount paid by Sarita = ₹ 167.48 + ₹ 385.86

= ₹ 553.34

**Question 5.**

The marked price of two articles A and B together is ₹ 6,000. The sales tax on article A is 8% and that on article B is 10%. If on selling both the articles, the total sales tax collected is ₹ 552, find the marked price of collected of the articles A and B.

**Solution:**

Let the marked price of article A be ₹ x and article B be ₹ y.

The marked price of A and B together is ₹ 6,000.

⇒ x + y = 6,000 ……..(i)

The sales tax on article A is 8% and that on article B is 10%.

Also the total sales tax collected on selling both the articles is ₹ 552.

⇒ 8% of x + 10% of y = 552

⇒ 8x + 10y = 55,200 ……..(ii)

Multiply equation (i) by 8 and subtract it from equation (ii) we get,

2y = 7,200

⇒ y =3,600

Substituting y = 3,600 in equation (i) we get,

x + 3,600 = 6,000

⇒ x = 2,400

The marked price of article A is ₹ 2,400 and article B is ₹ 3,600.

**Question 6.**

The price of a T.V. set inclusive of sales tax of 9% is ₹ 13,407. Find its marked price. If sales tax is increased to 13%, how much more does the customer has to pay for the T.V.?

**Solution:**

(i) Total price paid for T.V. = ₹ 13,407

Rate of sales tax = 9%

Let sale price = ₹ y

According to question

New rate of sales tax = 13%

New total price for T.V. = ₹ 12,300+ 13% of ₹ 12,300

= ₹ 12,300 + × 12,300

= ₹ 12,300 + ₹ 1,599

= ₹ 13,899

More money paid = ₹ 13,899 – ₹ 13,407 = ₹ 492

**Question 7.**

The price of an article is ₹ 8,250 which includes sales tax at 10%. Find how much more or less does a customer pay for the article, if the sales tax on the article:

(i) increases to 15%

(ii) decreases to 6%

(iii) increases by 2%

(iv) decreases by 3%

**Solution:**

Let sale price of article = ₹ y

Total price inclusive of sales tax = ₹ 8,250

Rate of sales tax = 10%

According to question

(i) New rate of sales tax = 15%

New total price = ₹ 7,500 + 15% of ₹ 7,500

= ₹ 7,500 + × 7,500

= ₹ 7,500 + ₹ 1,125 = ₹ 8,625

More money paid = ₹ 8,625 – ₹ 8,250 = ₹ 375

(ii) New rate of sales tax = 6%

New total price = ₹ 7,500 + 6% of ₹ 7,500

= ₹ 7,500 + × 7,500

= ₹ 7,500 +₹ 450 = ₹ 7,950

Less money paid = ₹ 8,250 – ₹ 7,950 = ₹ 300

(iii) New rate of sales tax = (10+2)% = 12%

New total price = ₹ 7,500 + 12% of ₹ 7,500

= ₹ 7,500 + × 7,500

= ₹ 7,500+ ₹ 900 = ₹ 8,400

More money paid = ₹ 8,400 – ₹ 8,250 = ₹ 150

(iv) New rate of sales tax =(10-3)%= 7%

New total price = ₹ 7,500+ 7% of ₹ 7,500

= ₹ 7,500 + × 7,500

= ₹ 7,500 + ₹ 525 = ₹ 8,025

Less money paid = ₹ 8,250 – ₹ 8,025 = ₹ 225

**Question 8.**

A bicycle is available for ₹ 1,664 including sales tax. If the list price of the bicycle is ₹ 1,600, find :

(i) the rate of sales tax.

(ii) the price, a customer will pay for the bicycle if the sales tax is increased by 6%.

**Solution:**

Price of bicycle inclusive of sales tax = ₹ 1,664

List price of bicycle = ₹ 1,600

(i) Sales tax= ₹ 1,664 – ₹ 1,600 = ₹ 64

(ii) New rate of sales tax =(4+6)% = 10%

New total price = ₹ 1,600+ 10% of ₹ 1,600

= ₹ 1,600 + × 1,600

= ₹ 1,600 + ₹ 160

= ₹ 1,760

**Question 9.**

When the rate of sale-tax is decreased from 9% to 6% for a coloured T.V.; Mrs. Geeta will save ₹ 780 in buying this T.V. Find the list price of the T.V.

**Solution:**

**Question 10.**

A trader buys an unfinished article for ₹ 1,800 and spends ₹ 600 on its finishing, packing, transportation, etc. He marks the article at such a price that will give him 20% profit. How much will a customer pay for the article including 12% sales tax.

**Solution:**

Purchase price = ₹ 1,800

Expenditure = ₹ 600

Total price = ₹ 1,800+ ₹ 600 = ₹ 2,400

M.P. of article = ₹ 2,400 + 20% of ₹ 2400

= ₹ 2,400 + × 2400

= ₹ 2,400 + ₹ 480 = ₹ 2,880

Cost price for customer = ₹ 2,880+ 12% of ₹ 2,880

= ₹ 2,880 + × 2880

= ₹ 2,880 + ₹ 345.60

= ₹ 3,225.60

**Question 11.**

A shopkeeper buys an article for ₹ 800 and spends ₹ 100 on its transportation, etc. He marks the article at a certain price and then sells it for ₹ 1,287 including 10% sales tax. Find his profit as percent.

**Solution:**

C.P. of an article = ₹ 800

Expenditure = ₹ 100

Total C.P. = ₹ 800 + ₹ 100 = ₹ 900

Let sale price = ₹ y

Sale price inclusive of sales tax = ₹ 1,287

Rate of sales tax = 10%

Then y + 10% of y = ₹ 1,287

**Question 12.**

A shopkeeper announces a discount of 15% on his goods. If the marked price of an article, in his shop, is ₹ 6,000; how much a customer has to pay for it, if the rate of sales tax is 10%?

**Solution:**

Marked price of article = ₹ 6,000

Sale price after discount = ₹ 6,000 – 15% of ₹ 6,000

= ₹ 6,000 – ₹ 900

₹ 5,100

Rate of sales tax = 10%

Cost price for customer = ₹ 5,100 + 10% of ₹ 5,100

= ₹ 5,100+ ₹ 510

= ₹ 5,610

**Question 13.**

The catalogue price of a colour T.V. is ₹ 24,000. The shopkeeper gives a discount of 8% on the list price. He gives a further off season discount of 5% on the balance. But sales tax at 10% is charged on the remaining amount. Find :

(a) the sales tax a customer has to pay.

(b) the final price he has to pay for the T.V

**Solution:**

**Exercise 1(B)**

**Question 1.**

A shopkeeper purchases an article for ₹ 6,200 and sells it to a customer for ₹ 8,500. If the sales tax (under VAT) is 8%; find the VAT paid by the shopkeeper.

**Solution:**

Purchase price for shopkeeper = ₹ 6,200

Sale price for shopkeeper = ₹ 8,500

Tax paid by the shopkeeper = 8% of 6,200 = ₹ 496

= × 6,200

Tax charged by the shopkeeper= 8% of 8,500

= × 8,500 = ₹ 680

Then VAT paid by the shopkeeper= ₹ 680 – ₹ 496 = ₹ 184

**Question 2.**

A purchases an article for ₹ 3,600 and sells it to B for ₹ 4,800. B, in turn, sells the article to C for ₹ 5,500. If the sales tax(under VAT) is 10%, find the VAT levied on A and B.

**Solution:**

Purchase price for A = ₹ 3,600

Tax paid by A = 10% of ₹ 3,600

= × 3,600 = ₹ 360

Purchase price for B = ₹ 4,800

Tax paid by B to A = 10% of ₹ 4,800

= × 4,800 = ₹ 480

Purchase price for C = ₹ 5,500

Tax paid by C to B = 10% of ₹ 5,500

= × 5,500 = ₹ 550

VAT paid by A = ₹ 480 – ₹ 360 = ₹ 120

VAT paid by B = ₹ 550 – ₹ 480 = ₹ 70

**Question 3.**

A manufacturer buys raw material for ₹ 60,000 and pays 4% tax. He sells the ready stock for ₹ 92,000 and charges 12.5% tax. Find the VAT paid by the manufacturer.

**Solution:**

Purchase price for manufacture = ₹ 60,000

Tax paid by manufacturer = 4% of ₹ 60,000

= × 60,000 = ₹ 2,400

Sale price for manufacturer = ₹ 92,000

Tax charged by manufacturer = 12.5% of ₹ 92,000

= × 92,000 = ₹ 11,500

VAT paid by manufacturer = ₹ 11,500 – ₹ 2,400

= ₹ 9,100

**Question 4.**

The cost of an article is ₹ 6,000 to a distributor. He sells it to a trader for ₹ 7,500 and the trader sells it to a customer for ₹ 8,000. If the VAT rate is 12.5%; find the VAT paid by the :

(i)distributor

(ii)trader.

**Solution:**

Cost price for distributor = ₹ 6,000

Tax paid by distributor = 12.5% of ₹ 6,000

= × 6,000 = ₹ 750

Sale price for distributor= ₹ 7,500

Tax charged by distributor= 12.5% of ₹ 7,500

= × 7,500 = ₹ 937.50

VAT paid by distributor = ₹ 937.50 – ₹ 750

= ₹ 187.50

Sale price for trader = ₹ 8,000

Tax charged by trader = 12.5% of ₹ 8,000

= × 8,000 = ₹ 1000

VAT paid by trader= ₹ 1,000 – ₹ 937.50 = ₹ 62.50

**Question 5.**

The printed price of an article is ₹ 2,500. A wholesaler sells it to a retailer at 20% discount and charges sales tax at the rate of 10%. Now the retailer, in turn, sells the article to a customer at its list price and charges the sales tax at the same rate. Find :

(i) the amount that retailer pays to the wholesaler.

(ii) the VAT paid by the retailer.

**Solution:**

**Question 6.**

A retailer buys an article for ₹ 800 and pays the sales tax at the rate of 8%. The retailer sells the same article to a customer for ₹ 1,000 and charges sales tax at the same rate. Find:

(i) the price paid by a customer to buy this article.

(ii) the amount of VAT paid by the retailer.

**Solution:**

Cost price for retailer = ₹ 800

Sales tax paid by retailer = 8% of ₹ 800

= × 8,00 = ₹ 64

Sale price for retailer = ₹ 1,000

Tax charged by retailer = 8% of ₹ 1,000

= × 1,000 = ₹ 80

Price paid by customer = ₹ 1,000 + ₹ 80 = ₹ 1,080

VAT paid by retailer = ₹ 80 – ₹ 64 = ₹ 16

**Question 7.**

A shopkeeper buys 15 identical articles for ₹ 840 and pays sales tax at the rate of 8%. He sells 6 of these articles at ₹ 65 each and charges sales tax at the same rate. Calculate the VAT paid by the shopkeeper against the sale of these six articles.

**Solution:**

**Question 8.**

The marked price of an article is ₹ 900 and the rate of sales tax on it is 6%. If on selling the article at its marked price, a retailer has to pay VAT = ₹ 4.80; find the money paid by him (including sales tax) for purchasing this article.

**Solution:**

**Question 9.**

A manufacturer marks an article at ₹ 5,000. He sells this article to a wholesaler at a discount of 25% on the marked price and the wholesaler sells it to a retailer at a discount of 15% on its marked price. If the retailer sells the article without any discount and at each stage the sales tax is 8%, calculate the amount of VAT paid by :

(i) the wholesaler (ii) the retailer

**Solution:**

**Question 10.**

A shopkeeper buys an article at a discount of 30% and pays sales tax at the rate of 8%. The shopkeeper, in turn, sells the article to a customer at the printed price and charges sales tax at the same rate. If the printed price of the article is ₹ 2,500; find :

(i) the price paid by the shopkeeper.

(ii) the price paid by the customer.

(iii) the VAT (value added tax) paid by the shopkeeper.

**Solution:**

**Question 11.**

A shopkeeper sells an article at its list price (₹ 3,000) and charges sales tax at the rate of 12%. If the VAT paid by the shopkeeper is ₹ 72, at what price did the shopkeeper buy the article inclusive of sales tax?

**Solution:**

**Question 12.**

A manufacturer marks an article for ₹ 10,000. He sells it to a wholesaler at 40% discount. The wholesaler sells this article to a retailer at a discount of 20% on the marked price. If retailer sells the article to a customer at 10% discount and the rate of sales tax is 12% at each stage; find the amount of VAT paid by the (i) wholesaler (ii) retailer.

**Solution:**

VAT paid by wholesaler = ₹ 960 – ₹ 720= ₹ 240

VAT paid by retailer = ₹ 1080 – ₹ 960= ₹ 120

**Exercise 1(C)**

**Question 1.**

Madan purchases a compact computer system for ₹ 47,700 which includes 10% rebate on the marked price and then a 6% sales tax on the remaining price. Find the marked price of the computer.

**Solution:**

**Question 2.**

An article is marked at ₹ 500. The wholesaler sells it to a retailer at 20% discount and charges sales tax on the remaining price at 12.5%. The retailer, in turn, sells the article to a customer at its marked price and charges sales tax at the same rate. Calculate:

(i) The price paid by the customer.

(ii) The VAT paid by the retailer.

**Solution:**

**Question 3.**

An article is marked at ₹ 4,500 and the rate of sales tax on it is 6%. A trader buys this article at some discount and sells it to a customer at the marked price. If the trader pays ₹ 81 as VAT; find:

How much per cent discount does the trader get?

The total money paid by the trader, including tax, to buy the article.

**Solution:**

**Question 4.**

A retailer sells an article for ₹ 5,350 including 7% sales tax on the listed price. If he bought it at a discount and has made a profit of 25% on the whole, find the rate of discount the retailer received.

**Solution:**

**Question 5.**

A shopkeeper buys a camera at a discount of 20% from the wholesaler, the printed price of the camera being ₹ 1,600 and the rate of sales tax being 6%. The shopkeeper sells it to a buyer at the printed price and charges tax at the same rate. Find:

The price at which the camera can be bought from the shopkeeper.

The VAT (Value Added Tax) paid by the shopkeeper.

**Solution:**

Printed price of camera = ₹ 1,600

Discount% = 20%

Purchase price for the shopkeeper

= ₹ 1,280 + ₹ 76.80 = ₹ 1,356.80

Selling price for the shopkeeper = ₹ 1,600

Purchase price for a customer = ₹ 1,600 + ₹ 96 = ₹ 1,696

The price at which the camera can be bought from the shopkeeper is ₹ 1,696.

VAT paid by the shopkeeper= Tax charged – Tax paid

= ₹ 96 – ₹ 76.80 = ₹ 19.20

The VAT (Value Added Tax) paid by the shopkeeper is ₹ 19.20.

**Question 6.**

Tarun bought an article for ₹ 8,000 and spent ₹ 1,000 on its transportation. He marked the article at ₹ 11,700 and sold it to a customer. If the customer had to pay 10% sales tax, find:

(i) The customer’s price (ii) Tarun’s profit percent.

**Solution:**

Purchase price for = ₹ 8,000

Expense on transportation = ₹ 1,000

Cost price for Tarun = ₹ 8,000 + ₹ 1,000 = ₹ 9,000

Marked price by Tarun = ₹ 11,700

**Question 7.**

A shopkeeper sells an article at the listed price of ₹ 1,500 and the rate of VAT is 12% at each stage of sale. If the shopkeeper pays a VAT of ₹ 36 to the Government, what was the price, inclusive of Tax, at which the shopkeeper purchased the article from the wholesaler?

**Solution:**

**Question 8.**

A shopkeeper bought a washing machine at a discount of 20% from a wholesaler, the printed price of the washing machine being ₹ 18,000. The shopkeeper sells it to a consumer at a discount of 10% on the printed price. If the rate of VAT (or sales tax) is 8%, find :

(i) The VAT paid by the shopkeeper.

(ii) The total amount that the consumer pays for the washing machine.

**Solution:**

**Question 9.**

Mohit, a dealer in electronic goods, buys a high class TV set for ₹ 61,200. He sells this TV set to Geeta, Geeta to Rohan and Rohan sells it to Manoj. If the profit at each stage is ₹ 2,000 and the rate of VAT at each stage is 12.5%, find:

(i) total amount of tax (under VAT) paid to the Government.

(ii) Money paid by Manoj to buy the TV set.

**Solution:**

**Question 10.**

A shopkeeper buys an article at a discount of 30% of the list price which is ₹ 48,000. In turn, the shopkeeper sells the article at 10% discount. If the rate of VAT is 10%, find the VAT to be paid by the shopkeeper.

**Solution:**

**Question 11.**

A company sells an article to a dealer for 40,500 including VAT (sales-tax). The dealer sells it to some other dealer for 42,500 plus tax. The second dealer sells it to a customer at a profit of 3,000. If the rate of sales-tax under VAT is 8%, find :

(i) The cost of the article (excluding tax) to the first dealer.

(ii) The total tax (under VAT) received by the Government.

(iii) The amount that a customer pays for the article.

**Solution:**

**Question 12.**

A wholesaler buys a TV from the manufacturer for ₹ 25,000. He marks the price of the TV 20% above his cost price and sells it to a retailer at 10% discount on the marked price. If the rate of VAT is 8%, find the :

(i) Marked price.

(ii) Reailer’s cost price inclusive of tax.

(iii) VAT paid by the wholesaler.

**Solution:**

**More Resources for Selina Concise Class 10 ICSE Solutions**

Disha says

Great!!

Vaishnavi says

It was to good

Anomalous says

Thank you????????

Suhas says

Nice

Ramandeep says

Awesmm solutions…..thank you…..

riya vashisht says

selina mathematics class 10 great..

Aditya says

Love selina icse solutions for class 10 maths thank you for solution

Royal king says

concise mathematics class 10 icse 2018 solutions. This all are easy formulas.which can clear the dautes????????????????????

Cms student says

concise mathematics class 10 icse solutions 2018 very very much useful for studies…excellent????????????????????????????????

Abhilash das says

Great selina maths class 10 solutions helped me a lot!!!! concise mathematics class 10 solutions

Navneet kaur says

selina class 10 maths solutions very helping… Great work

Hrishikesh says

i want icse mathematics class 10 pdf download. Thank u very much!

Hzf says

Thanks for helping icse class 10 maths selina solutions

Yash Misra says

support of selina publishers mathematics for class 10. Guys you all are great!!! You have done a great job by uploading all the solutions so that students dont have to wait for their queries!!Above all #thisisawesome

manasi says

concise mathematics class 10 icse solutions are really helpful for those who are not going to tutions . thanks

Harrison says

In the question no. 11(1(c)),you have written that 42500-3000=45500.The subtraction sign should be changed to plus sign.

Harrison says

In the question no. 11(1(c)),you have written that 42500-3000=45500.

valipenta narasimhulu says

Very nice and great