## ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Chapter 7 Percentage Ex 7.3

Question 1.

Find the discount and the selling price, when:

(i) the marked price = ₹575, discount = 12%

(ii) the printed price = ₹12750, discount = \(8 \frac{1}{3}\)%

Solution:

(i) Marked price = ₹575,

discount = 12%

∴ Amount of discount = 12% of Rs. 575

Net Sale Price = M.P. – discount

= ₹575 – ₹69 = ₹506

(ii) Marked price = Rs. 12750,

Net sale price = M.P. – discount

= ₹12750 – ₹1062·50

= ₹11687·50

Question 2.

Find the discount and the discount percentage, when:

(i) marked price = ₹780, selling price = ₹721·50

(ii) advertised price = ₹28500, selling price = ₹24510

Solution:

(i) Marked price = ₹780,

Selling price = ₹721·50

Discount = M.P. – selling price

= ₹780 – ₹721·50 = ₹58·50

(ii) Advertised price = ₹28500,

selling price = ₹24510

Discount = advertised price – selling price

= ₹28500 – ₹24510 = ₹3990.

Question 3.

A notebook is marked at ₹30. Find the price a student pays for a dozen notebooks if he gets 15% discount.

Solution:

Marked price of one notebook = ₹30

Marked price for one dozen notebook

= ₹30 × 12 = ₹360

Discount = 15%

Amount of discount = 15% of M.P.

Hence the student pays = ₹360 – ₹54 = ₹306

Question 4.

A dealer gave 9% discount on an electric fan and charges ₹ 728 from the customer. Find the marked price of the fan.

Solution:

Let the marked price of the fan = ₹ x

Discount = 9%

amount of discount = 9% of ₹ x

Hence marked the price of the fan = ₹800

Question 5.

The list price of an article is ₹800 and a dealer is selling it at a discount of 20%. Find:

(i) the selling price of the article.

(ii) the cost price of the article if he makes 25% profit on selling it.

Solution:

(i) M.P. = ₹800, discount = 20%

Question 6.

A shopkeeper marks his goods at such a price that would give him a profit of 10% after allowing a discount of 12%. If an article is marked at ₹2250, find its:

(i) selling price

(ii) cost price.

Solution:

(i) Marked price of an article = ₹2250

discount = 12%, S.P. = ?

Hence the cost price = ₹1800

Question 7.

A shopkeeper purchased a calculator for ₹650. He sells it at a discount of 20% and still makes a profit of 20%. Find :

(i) the selling price

(ii) marked price

Solution:

(i) C.P. = ₹650, Profit = 20%, S.P. = ?

Hence the seeling price of the calculator = ₹780.

(ii) S.P. = ₹780, discount = 20%, M.P. = ?

Hence the marked price of calculator = ₹975

Question 8.

A shopkeeper buys a dinner set for ₹ 1200 and marks it 80% above the cost price. If he gives 15% discount on it, find :

(i) the marked price

(ii) the selling price

(iii) his profit percentage.

Solution:

(i) C.P. of a dinner set = ₹1200

Marked price

= ₹1200 + 80% of (₹1200)

= ₹[1200 + \(\frac{80}{100}\) × 12]

= ₹[1200 + 80 × 12]

= ₹[1200 + 960] = ₹2160

(ii) M.P. = ₹2160, discount = 15%,

S.P. = ?

S.P. = \(\left(1-\frac{d}{100}\right)\) of M.P.

Question 9.

The cost price of an article is ₹1600, which is 20% below the marked price. If the article is sold at a discount of 16%, find :

(i) the marked price

(ii) the selling price

(iii) profit percentage.

Solution:

(i) C.P. = ₹1600

Since the cost price of an article is 20% below the marked price

Let the marked price of an article = ₹x

∴ Cost price = Marked price – 20% of Marked price

⇒ ₹ 1600 = x – 20% of x

⇒ ₹1600 = x – \(\frac{20}{100}\) × x

⇒ ₹1600 = \(\frac{80x}{100}\)

⇒ x = ₹1600 × \(\frac{100}{80}\)

= ₹20 × 100 = ₹2000

Hence the marked price of an article = ₹2000

(ii) M.P. of ₹2000, discount = 16%,

S.P. = ?

Question 10.

A shopkeeper allows 20% discount on his goods and still earns a profit of 20%. If an article is sold for ₹360, find:

(i) the marked price

(ii) tine cost price.

Solution:

(i) Since the dealer allows a discount of 20%

(ii) Let the cost price of the article be ₹ x

and Profit is 20%

Hence, the cost price of the article = ₹300

Question 11.

The printed price of a refrigerator is ₹28600. A dealer allows two successive discount of 10% and 5%. Find the price which a customer has to pay for the refrigerator.

Solution:

The printed price of refrigerator = ₹28600

Hence the customer has to pay for the refrigerator = ₹24453.

Question 12.

Two dealers have marked an article at the same price. The first dealer allows two successive discounts of 15% and 5%. The other allows for a discount of 20% which is the better offer?

Solution:

Let the marked price of an article = ₹x

For the first dealer

Hence a 20% discount is better to offer.

Question 13.

Find a single discount equivalent to two successive discounts of 30% and 10%.

Solution:

Let the market price of an article be ₹ x

and a single discount of d% be equivalent to giving

successive discounts of 30% and 10%, then

Hence the single discount of 37% is

equivalent to two given successive discounts.